"Fine editions" på svenska?

DiscussãoSwedish Thing

Aderi ao LibraryThing para poder publicar.

"Fine editions" på svenska?

Este tópico está presentemente marcado como "adormecido"—a última mensagem tem mais de 90 dias. Pode acordar o tópico publicando uma resposta.

1Ephemeralda
Nov 19, 2011, 4:08 pm

Jag undrar om det finns något svenskt bokförlag (gärna med hemsida) som säljer "fine editions", som exempelvis det engelska förlaget The Folio Society.

Jag har letat runt lite men hittar inget. En önskan är att hitta svenska klassiker i hållbar upplaga med papper som inte gulnar med en gång, men det verkar svårt att finna i detta land. Kanske något utländskt förlag ger ut ordentliga böcker på svenska? Man kan ju drömma ...

För några år sedan köpte jag Mobergs Utvandrarserie i "hardcover", men de var limmade så man kan nog inte kalla dem "inbundna" och jag ser nu att pappret redan gulnat trots att de bara är några år gamla. Mycket upprörande, tycker jag.

Hur kan vi med vår pappersindustri inte kunna trycka böcker som håller?!

2anglemark
Nov 19, 2011, 6:19 pm

Jag kommer inte på något sådant förlag eller någon sådan utgivningsserie på rak arm. Visst är det trist med limmade, enkannerligen dåligt limmade, böcker på sekunda papper. Trådbundna böcker i träfritt papper är oändligt mycket mer åtråvärda.

Men vi är få som både tycker oss ha råd och som är beredda att betala merkostnaden.

3Ephemeralda
Nov 20, 2011, 6:34 am

>2 anglemark:

Åh, vad tragiskt. Har hittat några äldre inbundna böcker second hand och de är fina. Min Doktor Glas från 1949 ser nyare ut än mina "nya" Moberg.

Förresten kan jag tipsa att eftersom engelska pocketböcker är så vansinnigt dyra här kan man lika gärna lägga några extra pund och köpa fina Folio Society-utgåvor.

4anglemark
Nov 20, 2011, 8:51 am

Jag har faktiskt inte tittat närmare efter på vad Folio Society erbjuder, men jag ska nog börja göra det.

5Ephemeralda
Nov 20, 2011, 9:05 am

Ja, gör det! Som medlem förbinder man sig att köpa 4 böcker per år (medlemsåret går börjar/slutar i augusti), vilket jag aldrig har någon svårighet med ... Då får man även tillgång till stora vår och sommarreor som är helt otroliga med tanke på vad man får för pengarna. Mer än så är det inte.

Deras utgåva av Lord of the Flies är en av de vackrase böcker jag har.

6anglemark
Nov 20, 2011, 10:28 am

Hmm.. *kuggar snurrar inuti huvudet***

7Jannes
Jun 14, 2012, 10:23 am

Vad som finns är ju små förlag som fortfarande bemödar sig om bokens kvalitet. Malört och Bakhåll är de jag kommer på på rak arm, men det finns säkert andra som specialiserar sig på andra typer av litteratur. Sedan tror jag att vissa ab de större förlagen fortfarande ger ut bibliofilutgåvor av delar av sin utgivning, men de tenderar att vara dyra, och skall man ha en chans på dem är det nog prenumeration som gäller...

8Ephemeralda
Jun 14, 2012, 1:06 pm

Hej Jannes!

Jag får helt enkelt spana runt lite mer på allvar, tror jag.

Vad roligt att jag just idag fick ännu ett inlägg här! Igår var jag på Akademibokhandeln i Göteborg och såg för första gången jättefina sydda (inte limmade!) inbundna utgåvor av nationalupplagan av Strindbergs verk, och tänkte just att jag skulle tipsa om dem här. Mycket frestande, måste jag säga!

Sen såg jag även en mycket vacker "box" med vad de kallade "romaner om livet", som hade Byatts De Besatta, Hellers Moment 22, García Márquezs Hundra år av ensamhet och några till som jag inte just kan komma ihåg. Böckerna var inbundna och verkligen vackra, men tyvärr verkade de limmade och inte sydda. Jag äger redan alla böckerna på originalspråk, så jag hade ingen bra ursäkt alls att köpa dem. Men de var "strikingly beautiful".

9Jannes
Jun 14, 2012, 2:23 pm

Vad kul, Strindbergutgåvorna, och framför allt lyxutgåvan av Ockulta dagboken, var något som faktiskt snurrade runt i skallen när jag skrev inlägget.

Jag har kikat lite på Folio Society och, ja... man skulle kunna shoppa sig fattig hos dem utan problem. Beowulfutgåvan var underbar. Någon sådan utgivning enbart inriktad på klassiker i bra utgåvor finns veterligen inte i Sverige, men enstaka exempel finns: kika tex. på Lind & Co:s nyss upptagna projekt med Hjalmas Söderbergs samlade verk - vackra och, så vitt jag kan se, av tämligen god kvalitet.

10Ephemeralda
Jun 15, 2012, 5:41 am

Hej igen!

Jag har kikat efter info om serien med Hjalmar Söderbergs samlade verk, men vill nog egentligen helst se och känna på böckerna innan jag "investerar". Det verkar inte finnas information om de är sydda eller limmade, ej heller vilket sorts papper som används ... men priset ligger under 200 kronor, så det gör mig misstänksam.

Söker vidare ...

11anglemark
Jun 15, 2012, 6:11 am

Jag äger redan alla böckerna på originalspråk, så jag hade ingen bra ursäkt alls att köpa dem.

Att uppgradera mina utgåvor har jag alltid tyckt är en god ursäkt, om det är böcker jag tycker om.

12Ephemeralda
Jun 15, 2012, 12:30 pm

Haha, men är det en uppgradering att köpa en översättning?

Som regel vill jag läsa alla mina böcker; mina inköp är svåra nog att rättfärdiga om jag inte gör det. Jag har svårt att tänka mig att läsa exempelvis Moment 22 på svenska, men boxen var verkligen läcker, så det kan mycket väl hända att jag köper dem ändå.

Jag får kanske göra ett undantag av rent estetiska skäl. Hmmm ...

13anglemark
Jun 15, 2012, 2:15 pm

Haha, men är det en uppgradering att köpa en översättning?

Nej, då kompletterar man. Vi har ett antal böcker på såväl originalspråk som svenska (och i ett par fall nederländska, iriska, walesiska...). Att komplettera med en språkversion till berikar biblioteket, i synnerhet om den nya utgåvan är bibliofil ambrosia. Du får inte vara för petig, inte tänka för mycket.

14andejons
Jun 16, 2012, 4:41 am

Jag skulle fnysa, men sen kom jag ihåg att jag funderat på att skaffa Röde Orm på engelska också, förutom de fyra varianter jag redan har. Walesiska tycks den inte finnas på, men isländska vore något.

Men gaah! Bara för det här såg jag nu att någon satt samman en komplett Frans G Bengtsson-bibliografi. Ännu en bok att fylla hyllorna med.

Å andra sidan gör ju överpackade hyllor att gulning blir ett något mindre problem.

15Ephemeralda
Editado: Jun 16, 2012, 4:58 am

>13 anglemark:

Åh!!! "Kompletterar", är det det det kallas?

Jag ska genast sluta tänka.

16Ephemeralda
Jun 16, 2012, 5:53 pm

Jag hittade boxen på nätet! Den heter Moderna utländska klassiker och verkar finnas att köpa lite var stans. Tyvärr gör bilden inte böckerna rättvisa; alla har vackra omslag, men det syns inte.

Man hade kanske tänkt att de sålt flera om kunderna kunde se hur fina de är, trots att de är limmade.

17LA2
Out 29, 2012, 12:00 pm

Om ni blir medlemmar i Svenska Vitterhetssamfundet (SVS) för 300 kr/år, så får ni deras böcker (klassiska svenska författare) i den takt de ges ut, och kan även köpa från deras lager. En del är inbundna (på riktigt), andra är häftade (på riktigt) för att kunna bindas in.
http://www.svenskavitterhetssamfundet.se/

18Ephemeralda
Out 30, 2012, 5:19 pm

> 17

Grrrr ... De har inga foton och väldigt lite information om själva böckerna (vilket de i och för sig har gemensamt med de flesta utgivare här). De verkar även blanda vilt med olika tryckerier och bindningar. Jag är tveksam och lägger nog hellre 300:- på den vackra nyutgåvan av Alexander Pushkins Eugene Onegin från The Folio Society.