Senast lästa svenska bok?

DiscussãoSwedish Thing

Aderi ao LibraryThing para poder publicar.

Senast lästa svenska bok?

Este tópico está presentemente marcado como "adormecido"—a última mensagem tem mais de 90 dias. Pode acordar o tópico publicando uma resposta.

1eclt83
Maio 5, 2012, 6:38 pm

Skulle kunna bli en tråd man postar återkommande gånger i. Helt enkelt tala om vilken svensk bok man senast läst.

För min del är det Kvinnor och Äppelträd av Moa Martinson. Hörde till kurslitteraturen. Jag är inget stort fan av arbetarlitteratur, men den här överraskade mig en aning. Positivt.

2AndreasJ
Maio 6, 2012, 2:33 am

Hm. Det brukar bli mest engelska läst för min del vad det gäller böcker. Senaste boken svenska torde vara Borges' Alefen. Senaste svenska boken i meningen skriven i Sverige måste nog vara Slaget vid Stäket av Ulf Sundberg.

3anglemark
Maio 6, 2012, 5:33 am

Jag har nästan bara läst på engelska det senaste året. Det sista jag läste på svenska var Mary Nortons Den förtrollade mässingsknoppen; den var inget vidare ens för att vara en barnbok. Jag såg Disneyfilmatiseringen som liten och älskade den, men boken var inget att hänga i julgranen. Filmen kanske skulle vara sämre den med, drygt 40 år senare. ;)

Den sista svenskspråkiga originalbok jag läste var Anders Björkelids Förbundsbryterskan, även den nominellt en ungdomsbok, men allt annat än enkelspårig. Tvärtom har den väldigt mycket att bjuda på såväl stilistiskt som motivmässigt. Rekommenderas varmt! Fast man bör så klart ha läst de tidigare två delarna i serien.

4Jamten
Maio 6, 2012, 10:10 am

Jag håller på att läsa igenom alla Håkan Nessers böcker i min bokhylla. Den senaste var Berättelse om herr Roos. Nu håller jag på med Maskarna på Carmine Street.
Han knåpar ihop intressanta deckarintriger, men jag tycker att han skriver alldeles för omständigt och pratigt. Det drar ner tempot i berättelserna i onödan.

5eclt83
Editado: Maio 6, 2012, 12:39 pm

Jag pluggar på universitet och just nu har vi 5 veckor litteraturkurs. Brott och straff ska vara läst till tisdag, jag är på sida 30/650. Ger upp och fortsätter med nästa. Dags för August Strindberg! Fadren och Ett drömspel står näst på listan. Har aldrig tidigare läst Strindberg, så det ska bli intressant.

6anglemark
Maio 6, 2012, 2:57 pm

Jag älskade Brott och straff när jag läste den i gymnasiet.

7eclt83
Maio 6, 2012, 3:25 pm

Brott och straff verkar helt okej. Men att hinna läsa den på tre dagar när man själv inte valt det fungerar inte. Inte på mig i alla fall. Jag är sådan där som måste välja själv vad jag ska läsa om jag inte ska gå in med en påtvingad känsla = negativ. Rätt vanligt att det blir så.

Håkan Nesser - är det han som skriver om van Veeteren? (Stavning?)

8Jamten
Maio 7, 2012, 1:35 pm

Ja, det är han. Men jag har inte läst någon av dessa böcker. Bara Barbarotti-serien.

9ukh
Maio 8, 2012, 3:31 pm

Har tvingat mig igenom Röda Rummet igen. Gjorde det för 15 år sedan också, men jag förstår fortfarande inte vitsen. Jag blir nog aldrig riktigt vän med Strindberg.
Att läsa Brott och straff på beting kan omöjligt bli bra. Jag finner själv att Dostojevskij förtjänar att avnjutas i stora mumsbitar med rykande hett te.

10anglemark
Maio 8, 2012, 4:19 pm

Jag vet inte. Vi var tvungna att läsa den i plugget. Jag har aldrig märkt att yttre omständigheter spelar någon roll. En bra bok är en bra bok.

11SKCAB
Out 2, 2012, 4:15 pm

Hej har verkligen en rolig svensk bok att rekommendera
Kaffe med rån heter den av författare Sundqvist
Mycket nöje

12AndreasJ
Out 2, 2012, 5:29 pm

Assar Lindbecks Det svenska experimentet torde vara den senaste bok på svenska jag läste. Om den kan sägas vara en "svensk bok" är väl en lagom delikat definitionsfråga - skriven av en svensk författare, på engelska, och sedan reviderad och översatt till svenska av författaren.

13-Eva-
Out 2, 2012, 5:42 pm

->11 SKCAB:
Ser kul ut - sätter den på listan.

Min senaste var Röde Orm som jag inte har en aning om varför jag inte plockat upp tidigare, det var en riktig höjdare!