Mooist vormgegeven boek in je collectie

DiscussãoNederlandstalige lezers

Aderi ao LibraryThing para poder publicar.

Mooist vormgegeven boek in je collectie

Este tópico está presentemente marcado como "adormecido"—a última mensagem tem mais de 90 dias. Pode acordar o tópico publicando uma resposta.

1Guusius
Ago 13, 2007, 4:56 am

Hallo iedereen,

ik ben benieuwd naar de boeken waar jullie erg trots op zijn om ze in je collectie te hebben.
Wat is het mooist vormgegeven boek in je verzameling en waarom? Het kan natuurlijk ook zijn dat het niet specifiek mooi is vormgegeven, maar een speciale editie is.

2deklerk Primeira Mensagem
Ago 14, 2007, 4:21 am

Goedemorgen,

'k Ben nog maar enkele dagen bezig met het voorbereiden van de klus om mijn boeken te gaan catalogiseren en dan laat je je blikken weer eens over je verzameling gaan....
Wat vormgeving betreft springen er -wat mij betreft- de volgende boeken uit:
-J. Huizinga: Herfsttij der middeleeuwen, een uitgave van Tjeenk Willink uit 1975, 9001409075.
-W. Blockmans: Geschiedenis van de macht in Europa, uitgave: Mercatorfonds Paribas 1997; 9061533813.
-Qua inhoud iets totaal anders en van recente datum:H,Aalbrecht en P. Wagenaar: Woordenboek van platte taal, uitgave BZZTôH 2007,978045305134.
Vriendelijke groet
Theo de Klerk

3remijnj
Set 11, 2007, 2:24 am

Qua buitenkant absoluut JPod van Douglas Coupland (hardcover editie met poppetje in box).
Daarnaast The Unicode Standard 4.0 omdat het zo groot is en alle karakters uit de unicode standaard bevat, prachtig.

4paulgeldrop
Set 24, 2007, 9:14 am

Hoe kan het ook anders: Ik heb een boek, getiteld: De best verzorgde boeken 2005. Dit is werkelijk schitterend vormgegeven. Als je het boek omdraait krijg je de titel: Panorama van twintig jaar Best Verzorgde Boeken 1986 t/m 2005.
Mooi gebonden, met leeslint en kapitaalband.
Duidelijk dat Comma-S ontwerpers uit Den Bosch hier de hand in heeft gehad

5Papiervisje
Out 8, 2007, 9:39 am

McSweeneys deel 13.
Omslag, typografie, inhoud en binding vormen samen een geheel, verwijzen naar elkaar en zijn tezamen een lust voor het oog, makkelijk te lezen en maken het boek tot een klassiker bij vormgevers.

6islandbooks
Fev 10, 2008, 11:32 am

The Four Gospels van Eric Gill. Uitgave van The folio Society. Gebonden in Nigeriaans geitenleer, 22 karaat goud op alle snedes, gedrukt in boekdruk op schitterend felt-laid papier van Favini en alles, met begeleidend boekwerk in een cassette.... Daar word ik wel warm van. OK, het kost 464 euro maar dan heb je wel een ECHT BOEK!

7boekerij
Fev 10, 2008, 11:30 pm

1. Letterkunde

Ik ben nogal gecharmeerd van La Bibliothèque de la Pléiade (wiki-fr, wiki-en), de -- beroemde -- reeks dundrukken, ondertussen bij elkaar met, sinds 1931, 532 verschenen titels (en nog zowat maandelijks een nieuwe erbij) ruim een flinke kast vol, uitgegeven door Gallimard:

§ « La Bibliothèque de la Pléiade » réunit des éditions
§ de référence des plus grandes œuvres du patrimoine
§ littéraire et philosophique français et étranger,
§ imprimées sur papier bible et reliées sous couverture
§ pleine peau dorée à l'or fin.
§ Élégante et pratique, d'une lecture aisée, la
§ collection s'enrichit de dix à douze volumes par an.
§ Les textes sont établis à l'aide des manuscrits, des
§ éditions ou des documents les plus sûrs ; les
§ traductions proposées sont nouvelles ou révisées ;
§ des inédits sont révélés aussi souvent qu'il est
§ possible ; des préfaces, des notices et des notes
§ dues aux meilleurs spécialistes attendent le curieux
§ ou le chercheur.

Rekening gehouden met hun uitmuntende kwaliteit, binnen hun domein zonder weerga, worden de boeken tegen betrekkelijk een spotprijs aangeboden. Nieuwe delen gaan nu voor zowat 60 tot 65 euro per stuk over de toonbank. Dat is, gezien het gebodene, zonder meer een koopje. Voor gezochte oudere delen wordt wel (soms flink) meer geboden.

Helaas zal deze reeks, door de gebruikte taal, het Frans, voor veruit de meeste Nederlanders volstrekt ontoegankelijk zijn. Het blijven dan natuurlijk bijzonder fraai uitgegeven boeken, maar ook hun inhoud geldt -- en terecht -- (voor wie Frans leest) als het neusje van de zalm.

2. Kunstboeken

Voor wat betreft kunstboeken, bijzonder verzorgd en fraai uitgegeven, zijn binnen ons taalgebied -- maar met uitstraling tot ver daarbuiten, de werken verschijnen dan ook in tot wel zes of zeven verschillende talen tegelijk, wat, gezien de zo grotere afzetmogelijkheid, met enkel een verschillende zwartdruk, de prijs voor het uitermate kostbare kunstdrukwerk (met uitschieters tot (als ik het goed heb) wel 24-kleurendruk) aanzienlijk drukt -- de uitgaven van het Mercatorfonds waarschijnlijk onovertroffen. Opgericht in 1965 door befaamd kunstliefhebber, mecenas en bankier, wijlen Maurits Naessens (1908-1982), eertijds directeur-generaal van de toenmalige Bank van Parijs en de Nederlanden (Paribas), met de bedoeling het cultuurpatrimonium uit onze contreien onder de aandacht te brengen, werd het Mercatorfonds, bij en met de overname van Artesia (opvolger van Paribas) in handen gekomen van Dexia Bank, door deze laatste afgestoten en zo verzelfstandigd.

3. Naslagwerk

Weer van een andere orde, en nu gaat het niet meer om een reeks maar om een werk, in zijn vakgebied een onovertroffen standaardwerk, is het uitermate fraaie, postuum verschenen vierdelige naslagwerk van heemkundepionier Jozef Weyns (wiki-nl), Volkshuisraad in Vlaanderen: naam, vorm, geschiedenis, gebruik en volkskundig belang der huiselijke voorwerpen in het Vlaamse land van de middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog, uitgegeven in eigen beheer (Beerzel: "Ter Speelbergen", 1974), gebonden in verguld halflederen banden van handgekrispeld geitenleer, platten in zijde, bovensneden verguld, alles naar een eigen ontwerp van Weyns, verlucht met vele honderden foto's en tekeningen van zijn hand. Van dit ondertussen gezochte werk (en dienovereenkomstige antikwarische prijzen), verscheen in 1999 een fotomechanische herdruk (ISBN 90-803338-7-5).

4. Band

Mijn lievelingsbindmateriaal is perkament. Het is erg duurzaam -- het doorstaat vele eeuwen --, bijzonder fraai -- over smaak en kleur -- en daarbovenop: het voelt bijzonder prettig aan; het ligt lekker in de hand.

Een aantrekkelijke inhoud gevat in een vakkundig in perkament gebonden duodecimo'tje, daar kan maar weinig tegenop. Het zal ook (nog) vele eeuwen en nog meer generaties kunnen bekoren.

Naar de woorden van onze grote landgenoot Thomas van Kempen OESA: "In omnibus requiem quaesivi et nusquam inveni nisi in angulo cum libro", ofte: in een hoekske met een boekske.

8royalhistorian
Fev 12, 2008, 1:40 pm

Ah, perkament! Ik denk dat wel meer boekenliefhebbers er gecharmeerd van zijn.

En inderdaad, niets is heerlijker als wegduiken in een hoekske met een boekske en het liefst nog een lekker koekske erbij!

9boekerij
Fev 12, 2008, 8:34 pm

> 8

Foei!

10Carolien70
Editado: Dez 13, 2008, 8:37 am

Mag ik een oud topic naar boven brengen?

Ik vind de luxe edities van De Da Vinci Code en Het Berninimysterie van Dan Brown erg mooi in mijn kast. Als ik ze eruit pak zijn ze nog mooier. Het zijn erg zware boeken, glanzend papier, mooie bladspiegel, mooi lettertype en dan vooral de eerste letter van elk hoofdstuk en de prachtige illustraties.

De gebonden boeken van Robin Hobb; De boeken van de zieners, De boeken van de levende schepen, De boeken van de nar, De boeken van de zoon van de krijger, vind ik ook erg mooi. Prachtige ruggen en die vallen natuurlijk het eerst op. Helaas heb ik ze nog niet allemaal.

11mene
Dez 14, 2008, 7:53 am

Ik ben heel blij met mijn hardcover Thea Beckman boeken oude uitgaven, niet die nieuwe met de hokjes over de voorkant-tekeningen! en dan speciaal met al mijn gesigneerde exemplaren (^-^)
Mijn gesigneerde boeken heb ik een apart trefwoord gegeven, en verreweg de meeste daarvan zijn van Thea Beckman!
http://www.librarything.nl/catalog/mene&tag=signed

12Danny-Bloemenhof
Editado: Dez 14, 2008, 2:57 pm

Ik ben blij te merken dat er niet alleen boekenlezers, maar ook boekenkijkers en -voelers te vinden zijn in deze groepen. Lezen is natuurlijk belangrijk, is de essentie van het boek en de schrijver zelf, maar de schoonheid ervan is onovertroffen.

Het mooiste ding dat ik in mijn kast liggen heb (het kan maar beter niet staan), is een levensbeschrijving van Le Cardinal Mercier, uitgegeven vlak na zijn dood, in 1926. Hij was één van de belangrijkste religieuze leiders in België in de twintigste eeuw. Het boek is niet eens overal opengesneden, en ik laat het ook zo: de originaliteit ervan wordt daardoor nog geaccentueerd. De vorige eigenaar(s) hadden het gekocht of gekregen maar wensten niet elke letter ervan te lezen. Iets wat ik eigenaardig vind als het precies over iets dergelijks gaat: stel dat een ander werk, dat ik in bezit heb, namelijk 'Gaston Eyskens', zijn levensbeschrijving die onder toezicht van zijn zoon Mark Eyskens tot stand gekomen is, en een wetenschappelijk verantwoord werk is over zijn leven en daden vooral als Eerste Minister van het land in een cruciale tijd, alleen maar voor het mooie in mijn boekenkast zou staan...

Het boek over Mercier weegt 4 tot 5 kilogram, is behoorlijk groot, en van veel belangwekkende foto's voorzien. Om de onopengesneden bladen te lezen zonder zelf te snijden, heb ik een spiegeltje gebruikt, hetgeen geen evidentie is om een hagiografische franstalige tekst te verwerken. Maar het inzicht in de tijdsgeest, de onverwachte verbanden die opdoken, de geur van de vooroorlogse slaafsheid ten opzichte van de kerk, de onverholen politieke beslissingen, zijn morbide anti-flamingantisme, het absolute van het kerkelijke gezag op een volk, met een boek of tien die deze onderwerpen behandelen of aanraken ben ik meer dan 3 jaar bezig geweest, vooraleer ik het welletjes vond.

Het leuke van een mooi boek met een soms niet zo fraaie inhoud is dat de harde werkelijkheid van een onderdeel van onze samenleving (in dit geval de onderdrukking van Vlamingen door hun franstalige land- en dikwijls streekgenoten) opduikt uit een boek dat ik koester omwille van zijn schoonheid, maar dat ik verafschuw omwille van zijn waarheid: we waren en zijn voor velen nog steeds minderwaardig. Een gegeven dat voor vele Vlamingen blijvend terugkomt.

13Satori
Dez 15, 2008, 6:09 pm

Tufte heeft prachtige boeken. Zowel de inhoud (informatie en hoe die optimaal af te beelden) als de vorm. Er zijn zelfs pop ups in verwerkt. Mijn dochtertjes zijn dol op Alice in Wonderland geinterpreteerd door Robert Sabuda.