Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.
Hide this

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

A carregar...

Att föda ett barn (2010)

por Kristina Sandberg

Séries: Maj (book 1)

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaDiscussões
585344,573 (3.73)Nenhum(a)
Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här? En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet. Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter. Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli. Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi. [Elib]… (mais)
Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Mostrando 5 de 5
Bra bok som är den första i en serie på tre böcker. Handlar om Maj som blir gravid med man hon bara träffat några gånger. De bestämmer sig för att behålla barnet, flytta ihop och gifta sig. Vi följer Maj genom graviditeten i hennes nya liv... ( )
  anlej | Sep 27, 2017 |
En stark beskrivning av 30-talets hierarki mellan olika samhällsgrupper men framförallt mellan män och kvinnor. Vanmakten och utsattheten hos Maj som gifter in sig i en släkt ur det högre samhällsskiktet. Jag känner med Maj med både frustration och irritation på hur hon agerar och reagerar. Ska med stort nöje ta mig an de två följande delarna i serien. Ett starkt kvinnoporträtt och tidsskildring. ( )
  Mats_Sigfridsson | Dec 19, 2016 |
Del ett av tre om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Första delen utspelas under ett år med början 1938. Vi möter en tjugoåring med smak för livet och har lämnat sin familj för att arbeta på konditori. Hon har även lämnat sin stora kärlek där hemma. Hon längtar och tänker på honom men inser att han inte vill ha henne. Men hon hoppas hela tiden att hon har fel. Hon följer med sina vänner från konditoriet och möter den äldre Thomas. Han är från en fin familj. Har sommarställe och båt. Han tycker Maj är söt och glad. Hon är inte så intresserad men Thomas är en snäll man. När hon upptäcker att hon är gravid gör Thomas det rätta. De gifter sig och flyttar in i Thomas lilla ungkarlslya. Här tappar jag intresset. Det händer inte mycket i Majs liv annat än att hon hela tiden oroar sig. Det är vad Thomas syskon och svärmor ska tycka om henne, om smuts och lukter. Allt är välskrivet och speglar en tid inte allt för långt borta. Så här var det. Men Maj är inte sympatisk och jag känner inte speciellt mycket för henne. Jag är ändå glad att jag tog mig igenom denna tegelsten. Jag kommer inte att läsa något mer om Maj. ( )
  pettersson | Mar 13, 2015 |
Bästa boken jag läst i sommar. Fulländad. Sandberg har i den här romanen verkligen hittat ett språk och ett uttryck som är en njutning att läsa. En mycket fin och trovärdig tids- och kvinnoskildring (mycket hushållsarbete, vilket jag verkligen gillar att läsa om - dock inte att själv utföra...). Rekommenderas varmt! ( )
  LottaBerling | Sep 10, 2011 |
Jag gillar det här. Och jag tror att det är mycket formens förtjänst. Skulle denna realtionsroman vara skriven rakt upp och ner - konventionellt - hade jag nog snabbt tappat intresset. Men Sandbergs täta text, med blandad indirekt och direkt berättande, gör historien levande. Jag gillar också de inflikade tankebanorna, det känns som verkliga skeenden.
Visst är det på många sätt tråkigt, det som sker med huvudpersonen Maj. Hon är naturligtvis ett offer för omständigheter och socialt tryck. Men är hon helt oskyldig själv? Jag vet inte.

Detta är första delen i en tänkt trilogi. Jag ska nog hålla ögonen öppna efter de kommande delarna. ( )
  helices | Apr 14, 2011 |
Mostrando 5 de 5
sem críticas | adicionar uma crítica
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Prémios e menções honrosas
Epígrafe
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
[...] Så här får du det att gå ihop; känn alltid på brödet för att vara säker på att det är färskt; men om inte bagaren låter mig känna på brödet?; du menar att du trots allt verkligen kan komma att bli en kvinna som bagaren inte låter komma när brödet?

Jamaica Kincaid, "Till en flicka", ur "På flodens botten"
Dedicatória
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Det frasanade ljudet av andetag i luren.
Citações
Últimas palavras
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
DDC/MDS canónico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här? En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet. Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter. Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli. Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi. [Elib]

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Ligações Rápidas

Capas populares

Avaliação

Média: (3.73)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 4
3.5 1
4 10
4.5
5 3

É você?

Torne-se num Autor LibraryThing.

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 154,629,632 livros! | Barra de topo: Sempre visível