Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquisar O Sítio Web
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.
Hide this

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

A carregar...

Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska…

por Anna Höglund

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaDiscussões
711,971,891 (4.5)Nenhum(a)
  1. 00
    Vampyrernas historia por Katarina Harrison Lindbergh (Jannes)
    Jannes: Den ena håller sig till att skildra vampyren i litteraturen, den andra ger sig även ut på strövtåg i folk- och populärkulturen. Båda är ytterst läsvärda.
Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Under hösten har det utkommit två böcker på svenska som avhandlar vampyrer: förutom denna även Katarina Harrison Lindberghs Vampyrernas historia. Det kan därför vara poäng i att börja denna recension med att ange ett par grundläggande skillnader dem emellan: Harrison Lindberghs bok är en populärhistoria om vampyren i diverse former. Höglunds bygger på egen akademisk forskning och inriktar sig främst på vampyrer i skönlitteratur och i viss mån film. Harrison Lindbergh är intresserad av vampyrerna som sådana. Höglund fokuserar på vad de kan berätta om sin samtid.

Med detta sagt är det rätt självklart att böckerna skiljer sig tillräckligt för att man skall kunna läsa de båda utan att det känns repetitivt – snarare tvärtom: ibland motsäger de varandra direkt, främst i frågor som rör vampyren i folktron. Höglunds bok kännetecknas dessutom av att hon mycket tydligare driver teser. Hennes forskning baseras på foucaultska teorier samt begreppet »maktimprovisation«, vilket är ett fint ord för att ta ett befintligt kulturellt koncept och utnyttja det för att påverka andra. I stort sett är denna bas inte alltför intrusiv, men ibland förefaller den att i alltför hög grad framställa processer som ett resultat av medvetna val. Den analys av Dracula som upptar en ordentlig del av boken är ett bra exempel: visst är det tämligen självklart att en träpåle inte bara är en träpåle, men i Höglunds läsning framstår boken som ett stycke mycket effektiv propaganda i sådan grad att jag blir misstänksam. Det är möjligt att Höglund har rätt, men hennes framställning är så starkt inriktad på att bevisa bokens allmänna lömskhet att det till slut blir för mycket.

Andra stycken är som sagt bättre, och i synnerhet behandlingen av den dagens vampyrvåg är intressant. Det finns bland annat ett försvar av de flickor som läser Twilight och liknande, vilka förklaras var betydligt mer kompetenta läsare än de framställs i debatten. Även förklaringen av hur vampyrgestalten utvecklades under 1800-talet är bra: vampyrens typiska utseende förklaras vara ett resultat av att den associerades med tuberkulos, ett resultat av att båda kopplades till konstnärlighet.

Den som vill ha ett allmänt verk om blodsugande vandöda bör nog ändå i första hand vända sig till Vampyrernas historia, men är man mer intresserad av litteraturhistoria eller vill ha ett komplement så är Vampyrer absolut inget dåligt val. ( )
  andejons | Jan 3, 2012 |
Det är en av de mest allmänbildade litteraturvetenskapliga avhandlingarna jag har läst på länge.
adicionada por Jannes | editarDagens Nyheter, Jonas Thente (Jun 11, 2011)
 
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Prémios e menções honrosas
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
DDC/MDS canónico
Canonical LCC

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Capas populares

Ligações Rápidas

Avaliação

Média: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5 1

É você?

Torne-se num Autor LibraryThing.

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 163,392,526 livros! | Barra de topo: Sempre visível