Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquisar O Sítio Web
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.
Hide this

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

De kracht van het paradijs: hoe Europa kan…
A carregar...

De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw (edição 2014)

por Jonathan Holslag (Autor)

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaDiscussões
191909,723 (3.13)Nenhum(a)
Wij, Europeanen, leven met het gevoel dat de toekomst aan ons voorbijgaat. De crisis woedt als een storm over het continent en zet alle zekerheden op losse schroeven. Maar hebben we echt de boot gemist? En begrijpen we wel goed wat er aan de hand is? Jonathan Holslag beschrijft in De kracht van het paradijs op overrompelende wijze de naoorlogse economische geschiedenis van Europa. Het is een episch verhaal over onze drang naar welvaart en de manier waarop we het noorden zijn kwijtgeraakt. Als chroniqueur van zijn tijd kent Holslag zijn gelijke niet. Tegenover het haarscherpe, ontstellende portret van een continent met een kapseizende economie, plaatst Holslag de mogelijkheid van een nieuwe renaissance. Diep in Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs… (mais)
Membro:GmB75
Título:De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw
Autores:Jonathan Holslag (Autor)
Informação:De Bezige Bij (2014), Edition: 01, 608 pages
Colecções:A sua biblioteca
Avaliação:
Etiquetas:Nenhum(a)

Pormenores da obra

De kracht van het paradijs hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw por Jonathan Holslag

Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Jonathan Holslag staat in onze contreien bekend als een autoriteit als het om China gaat: zowel in gespecialiseerde studies als in opiniebijdragen in de media weet hij de onstuitbare economische opgang van Peking te koppelen aan de onvermijdelijke geopolitieke opgang. In dit boek wendt hij zijn blik grotendeels af van het Verre Oosten, al is het permanent – als een dreigende schaduw – aanwezig. Europa staat centraal in dit boek, en dan specifiek de Europese Unie. “Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw” is de ondertitel, en dan verwacht je uiteraard een klaar en duidelijke boodschap, een uitweg uit de pessimistische sfeer die sinds de financiële crisis over ons Avondland (met mijn excuses voor deze archaïsche term) hangt.
Met die verwachting begon ik aan dit boek, en al meteen het eerste van de drie delen, stelde me zwaar teleur. Holslag somt er in tot in den treure de diverse facetten van het “Europese tekort” op: een economie die stokt, politici die geen visie meer hebben, en een bevolking die zwelgt in genietend consumeren. Pas op, Holslag legt daarbij wel de nodige nuance aan de dag; zo geeft hij aan dat het eigenlijk helemaal niet zo slecht gesteld is met onze industriële output, dat we nog altijd aan de top staan inzake innovatie en investeringen, en toch eigenlijk een heel flexibel arbeidsmilieu hebben. Kloppen al die pessimistische berichten dan niet? Holslag geeft geen uitsluitsel, want na zijn nuanceringen volgen meestal toch erg negatieve uitspraken over de toestand van Europa. Ik werd er tureluurs van: er is nauwelijks lijn te trekken in het betoog van de auteur, hij springt van de hak op de tak (van reële cijfers naar perceptiecijfers uit allerlei barometer-metingen), doet voortdurend zogenaamde vaststellingen, zonder die te onderbouwen en verzwelgt de lezer in een toch wel erg gespecialiseerd economisch betoog.
Even dacht ik er aan het boek neer te leggen, na dat eerste deel. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Want in het tweede deel gaat Holslag heel anders te werk: hij schetst hoe de wereld van vandaag (voor alle duidelijkheid: midden 2013) er uit ziet. In een tiental hoofdstukjes komen diverse aspecten aan bod waaruit moet blijken dat de aloude machtspolitiek, door verschillende regionale centra, weer helemaal terug is. En dat Europa dat eigenlijk nog niet helemaal door heeft. Zeer verhelderend vond ik zijn beschrijving van de drie gordels rond Europa: de gordel van onzekerheid (N-Afrika, het Midden-Oosten en Oostelijk Europa), de 4 strategische sjachelaars (Rusland, Iran, Turkije, Saoedi-Arabië) en de wig van ontberingen (van westelijk en Subsahara-Afrika, tot en met India); dit schema is natuurlijk simplifiërend, maar het maakt wel de geopolitieke situatie van Europa veel duidelijker. Ik leerde ook nieuwe dingen over de oorlog in cyberspace en in de ruimte. Ondanks die interessante dingen bezondigt Holslag zich ook hier weer aan een te grote woordenbrij, en aan het voortdurend aankondigen van remedies die hij in een volgend deel zal behandelen. Opvallend is zijn erg negatieve oordeel over de dienst van Catherine Ashton, de European External Action Service, die er volgens hem helemaal niks van bakt (zijn oordeel is in zo’n termen geformuleerd dat ik vermoed dat hier ook persoonlijke frustraties achter steken).
Het derde deel schetst dus zijn strategisch plan om Europa uit de crisis te trekken. En al meteen verrast hij door een zeer uitgebreid en goed onderbouwd pleidooi te houden voor een sterke Europese defensiemacht en het reëel gebruik van “harde” macht. Heel interessant, maar daarna verwatert dat een beetje door opeenvolgende nuanceringen. En de andere sectoren waarin volgens Holslag dringend initiatieven moeten worden genomen doet hij op een drafje af met weliswaar interessante en zinnige voorstellen, maar zonder verdere uitwerking. Het boek loopt tenslotte uit op een voluntaristisch pleidooi voor humanisme als maatstaf voor het toekomstig Europees beleid op zowat alle domeinen; bevlogen – zeker – maar toch ook weer wat veel in de idealistische sfeer die hij in het begin van het boek zo verketterde.
Kortom: Holslag heeft heel veel interessants te vertellen, maar hij verzuipt zijn boodschap teveel in een woordenbrij en is niet helemaal consequent. Aan toekomstige lezers kan ik alleen maar de raad geven om deel 1 gewoon over te slaan, onmiddellijk en diepgaand deel 2 te lezen, en tenslotte cursorisch door het slotdeel te gaan. ( )
1 vote bookomaniac | May 19, 2014 |
sem críticas | adicionar uma crítica
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Prémios e menções honrosas
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
DDC/MDS canónico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Wij, Europeanen, leven met het gevoel dat de toekomst aan ons voorbijgaat. De crisis woedt als een storm over het continent en zet alle zekerheden op losse schroeven. Maar hebben we echt de boot gemist? En begrijpen we wel goed wat er aan de hand is? Jonathan Holslag beschrijft in De kracht van het paradijs op overrompelende wijze de naoorlogse economische geschiedenis van Europa. Het is een episch verhaal over onze drang naar welvaart en de manier waarop we het noorden zijn kwijtgeraakt. Als chroniqueur van zijn tijd kent Holslag zijn gelijke niet. Tegenover het haarscherpe, ontstellende portret van een continent met een kapseizende economie, plaatst Holslag de mogelijkheid van een nieuwe renaissance. Diep in Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Ligações Rápidas

Capas populares

Avaliação

Média: (3.13)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 1
3.5 2
4
4.5
5

É você?

Torne-se num Autor LibraryThing.

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 158,037,439 livros! | Barra de topo: Sempre visível