Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquisar O Sítio Web
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

A carregar...

Amor mundi hoe komen we tot een betekenisvolle relatie met de ander?

por Peter Venmans

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaDiscussões
512,970,612 (3)Nenhum(a)
Adicionado recentemente porMaerCat, boekl, janstegeman, bookomaniac
Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Peter Venmans specialiseert zich in thema’s die in de filosofie ondergewaardeerd zijn gebleven. Zijn vorige boek “Thymos” was een verrassende ontdekkingstocht naar het strijdvaardige, passionele, moedige, soms wat overmoedige element in de menselijke ziel. In dit boek focust Venmans op de “Amor Mundi”, de liefde voor de wereld, het met een open geest in de wereld staan en voluit de interactie met andere mensen aangaan. Een ondergewaardeerd gegeven in de filosofie, zo blijkt toch uit zijn betoog, want de grote denkers hebben in het verleden blijkbaar vooral ingezoomd op de mens als individu, veel minder op de mens als sociaal wezen. Venmans maakt er geen geheim van dat een herwaardering van dat andere aspect nodig is, meer nog, dat een betekenisvol leven pas kan door in de wereld te staan en volop de interactie met andere personen aan te gaan. Dat kunnen we alleen maar beamen. Tegelijk maakt hij duidelijk dat dit geen eenvoudige zaak is en dat zeker in onze westerse cultuur het individu, met zijn “amor sui” voortdurend alle aandacht opeist, zich laaft aan hedonisme, consumentisme en materialisme en daar via ideologieën als het liberalisme ook alle ruimte voor krijgt. Gelukkig trapt Venmans niet in de val om die ene kant, ons warm gekoesterd individualisme, op te geven ten voordele van de andere, sociale kant; we hebben beide nodig.
Dit is een boeiend boek over een erg interessant en actueel onderwerp, en Venmans gaat gelukkig heel voorzichtig te werk, in grote omtrekkende bewegingen verlegt hij telkens de focus, verkent hij als een scout het brede veld van zijn onderwerp, neemt hij stelling in en is vervolgens ook niet te beroerd om even verderop die weer bijsturen. Die “omtrekkende” aanpak is zijn handelsmerk; hij is geen filosoof van de grote uitroepen en dat siert hem.
Toch vind ik dit boek minder geslaagd dan zijn vorige. En dat heeft te maken met de ambigue manier waarmee hij de term “amor mundi” opvoert: de ene keer slaat die op de relatie met de wereld als zodanig, de wereldse zaken, het sociale maar dan in zijn anonieme (of collectieve) vorm, de andere keer slaat die op de relatie met de ander (zoals de ondertitel aangeeft), met personen, het sociale met een persoonlijk gelaat (in de Levinas-betekenis). Amor mundi heeft uiteraard met beide te maken, maar naar mijn aanvoelen is er een wezenlijk verschil tussen de twee, en wordt dat door het ambigue gebruik van Venmans verdoezeld. Bij het lezen bekroop mij dan ook regelmatig het gevoel dat dit een nog “onrijp” boek was, dat verdere uitklaring behoeft. In elk geval een mooie uitdaging! ( )
  bookomaniac | Apr 28, 2017 |
sem críticas | adicionar uma crítica
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
DDC/MDS canónico
LCC Canónico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Autor LibraryThing

Peter Venmans é um Autor LibraryThing, um autor que lista a sua biblioteca pessoal no LibraryThing.

página de perfil | página de autor

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Ligações Rápidas

Géneros

Avaliação

Média: (3)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3
3.5 1
4
4.5
5

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 204,763,339 livros! | Barra de topo: Sempre visível