Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquisar O Sítio Web
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

A carregar...

De mensengenezer

por Koen Peeters

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaMenções
752355,114 (3.18)2
Remi, voorbestemd om in de Westhoek zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. De verhalen van zijn nonkel over de eerste wereldoorlog, een zwarte soldaat en een geest maken diepe indruk op hem. Hij wil andere horizonten opzoeken, treedt in bij de jezuïeten en volgt zijn hart naar Congo, waar hij door het Yaka-volk wordt beschouwd als revenant, een reïncarnatie van hun vroegere chef. Een mensengenezer.… (mais)
Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Ver também 2 menções

Mostrando 2 de 2
Je hebt soms van die romans waarvan je denkt: tja, daar zit van alles in dat echt wel de moeite is, maar spijtig dat het niet helemaal tot zijn recht komt. Dit is er zo eentje. Koen Peeters heeft het levensverhaal van zijn vroegere professor antropologie Remi tot uitgangspunt genomen: zijn jeugd als boerenzoon in de Westhoek, de drang om zich te ontworstelen aan dat milieu, zijn intrede bij de jezuïeten en zijn vertrek naar Congo, zijn fascinatie voor de onbegrijpelijke, duistere kant van de Afrikaanse psyché. Hij laat Remi daar uitgebreid over vertellen en dat is absoluut een verhaal dat boeit en raakt. Tegelijk verweeft hij het met de tocht van de verteller zelf, langs de plaatsen waar Remi is gepasseerd, en met zijn eigen spirituele reis, op zoek naar zichzelf, als een soort afspiegeling van de weg die zijn prof heeft afgelegd. Heeft Peeters hier hetzelfde dubbelverhaal-procedé willen toepassen als Stefan Hertmans in zijn prachtige “De bekeerling”? Verschillende recensenten suggereren dat; ik weet alleen dat het in deze roman niet werkt. Vooral de overdaad aan antropologische informatie en de voortdurende verwijzingen naar Jacques Lacan (zonder dat dat echt wordt uitgelegd) zijn storend. Zoals een andere recensent schrijft: de voortdurende wissel van vertelperspectief doet het verhaal haperen, want vooral de beschouwingen van de ik-verteller zitten in de weg. En dat is spijtig.
Wat me geregeld ergerde is dat Peeters vooral clichés en open deuren bevestigd: in zijn slotparagraaf beklemtoont hij dat hij “helemaal niet het zogenaamd zwarte, het primitieve, het hart van de duisternis in hen” in de verf wilde zetten. Maar dat is net wat hij wél doet, met allerlei verhalen over mensenetende krokodillen, heksen en kwaadaardige fetisjen. Bovendien zijn er geregeld bedekte verwijzingen naar hoe goed het vroeger in Congo was onder de Belgische kolonisator en wat een chaos nu.
Maar de focus van Peeters is natuurlijk eerder introspectief-beschouwend: de grote verwantschap tussen het ongrijpbare van het desolate boerenbestaan in de Westhoek (met zijn eigen idioom, zijn onuitgesproken geheimen en het oorlogsverleden), en het mysterieuze in het leven van de Yaka (met zijn magie en exotische rituelen). Op beide plaatsen, wordt er geworsteld met ‘daimonen’, confrontaties met het andere en de andere die mensen tot een beter inzicht in hun eigen leven brengt, en hen dwingt een andere weg in te slaan. Zoals gezegd, dat is allemaal boeiende materie. Maar het lijkt me dat Peeters er zich in beide gevallen (zowel in het verhaal van de prof Remi als in dat van de ik-verteller) vanaf maakt met dezelfde fatalistische boodschap: “het is wat het is, en dat is het”. Het ligt wellicht aan mij, maar ik vind dat maar pover. ( )
  bookomaniac | Jan 12, 2020 |
Het grote voordeel van literaire prijzen, naast een verkoopimpuls, is dat boeken die ten onrechte aan je aandacht zijn ontsnapt weer boven komen. Zonder de ECI Literatuurprijs had ik waarschijnlijk nooit De mensengenezer van Koen Peeters gelezen en dan was ik verstoken gebleven van deze prachtige, fascinerende roman.
In een knap gecomponeerd verhaal gaan we mee op reis met Remi: van het boerenbedrijf in de Vlaamse Westhoek, waar de lucht nog vol zit met de geesten van de slachtoffers uit de Grote Oorlog tot aan de binnenlanden van Congo, waar de voorouderlijke geesten hun stempel blijven drukken op de gemeenschap. Het vertelperspectief wisselt tussen Remi en een voormalige student die zijn verhalen aanhoort vijftig jaar later waardoor je niet alleen met de hoofdpersoon meeleeft maar ook meemaakt wat zijn reis voor impact heeft gehad op de omgeving. Dit vormt een bedwelmend geheel: een zoektocht naar genezing in twee ogenschijnlijk totaal verschillende landen die laat zien dat sommige zaken universeel zijn. ( )
  JesseKeff | Dec 1, 2017 |
Mostrando 2 de 2
sem críticas | adicionar uma crítica
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
DDC/MDS canónico
LCC Canónico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Remi, voorbestemd om in de Westhoek zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. De verhalen van zijn nonkel over de eerste wereldoorlog, een zwarte soldaat en een geest maken diepe indruk op hem. Hij wil andere horizonten opzoeken, treedt in bij de jezuïeten en volgt zijn hart naar Congo, waar hij door het Yaka-volk wordt beschouwd als revenant, een reïncarnatie van hun vroegere chef. Een mensengenezer.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Ligações Rápidas

Avaliação

Média: (3.18)
0.5
1
1.5 2
2 2
2.5 2
3 7
3.5 5
4 6
4.5
5 1

É você?

Torne-se num Autor LibraryThing.

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 204,452,254 livros! | Barra de topo: Sempre visível