Página InicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquisar O Sítio Web
Este sítio web usa «cookies» para fornecer os seus serviços, para melhorar o desempenho, para analítica e (se não estiver autenticado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing está a reconhecer que leu e compreende os nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade. A sua utilização deste sítio e serviços está sujeita a essas políticas e termos.

Resultados dos Livros Google

Carregue numa fotografia para ir para os Livros Google.

A carregar...

Jó estét nyár, jó estét szerelem

por Endre Fejes

MembrosCríticasPopularidadeAvaliação médiaDiscussões
1111,722,322 (3.33)Nenhum(a)
Adicionado recentemente porzulutango, Kuszma, GRozsa, hudejo, eampiart, seduceme
Nenhum(a)
A carregar...

Adira ao LibraryThing para descobrir se irá gostar deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Bíztam benne, hogy egy ilyen giccses címet csak ironikusan lehet használni. Szerencsére igazam lett.

Ritka, hogy egy könyvnél ilyen erősen érezzem, időben mennyire távoli. Részben talán azért távoli, mert amúgy egy közeli, általam jól ismert térben játszódik: Budapesten. De ha itt kétszáz forintot adsz egy bőséges ebédért a pincérnek azzal, hogy a visszajárót tartsa meg, imába foglalja a neved. És ha itt a lányok meghallanak egy nyugatinak tetsző akcentust, nem arra gondolnak, hogy jesszus, megint a hülye brit legénybúcsúsok, hanem leolvad bennük a biztosíték, és rögvest elkezdenek külföldi útlevélről álmodozni. Igen, ez a hetvenes évek Magyarországa, a kádári szocializmus, amikor már lehet jó regényt is írni*. Itt bukkan fel Viktor, a rejtélyes ifjú diplomata, aki bájosan töri a magyart, és luxuséttermekben vacsoráltatja meg a postáskisasszonyt. De ki ez a Viktor? És mi ez az aktatáska nála? Fejes filmszerű, gyorsan pergő képekben visz minket egyre mélyebbre a cselekményben. Technikája fineszes: néha az az érzésünk, a szánkba akar rágni dolgokat (ha ötvenszer nem szögezi le, hogy "a fiú arcán megjelenik az a kegyetlen, ellenszenves vonás", de így, szó szerint, akkor egyszer sem), máskor meg akkora kátyúkat hagy a történetben, hogy az olvasó orra bukik bennük.

De Fejes pontosan tudja, mit csinál. Titka, hogy fokozatosan bontja ki a könyv rétegeit azáltal, hogy folyton mintha újrakezdené azt. Mikor elindul benne az ember, azt hiszi, romantikus történetbe csöppent. De megy tovább, és Viktor titkai máris kémregény-szerűvé változtatják a szöveget. Aztán rájön, hogy nem is kémregény, hanem valami más. Valami sokkal riasztóbb, sokkal okosabb arról, hogy aki sokat álmodik, annak nagyon fog fájni az ébredés. Imponáló profizmussal megírt szöveg, tisztában van azzal, hová akar vinni minket, és azzal is, hogyan. Hatásos karaktereket és erős dialógusokat tartalmaz, egy nekifutással el lehet olvasni, itatja magát.

* Sőt, ekkoriban már kritikus regényt is lehetett írni. Ennek a vonulatnak az egyik komoly reprezentánsa épp Fejes Rozsdatemető-je. Ugyanakkor a kritika még bujtatott: nem a rendszert magát célozza, hanem a rendszer által formált embert és azokat a vágyakat, amiket a rendszer képtelen kielégíteni. Aki akarja, kiolvashatja belőlük: ugyanis a korszak nagy irodalmi teljesítményei (Makra, A kenguru, Próféta voltál, szívem, stb.), bár látszólag egyéni sorsokról beszélnek, valójában ezeken keresztül a rendszer alapvető strukturális hiányosságaiba nyújtanak betekintést. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
sem críticas | adicionar uma crítica
Tem de autenticar-se para poder editar dados do Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Comum.
Título canónico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Locais importantes
Acontecimentos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Nota de desambiguação
Editores da Editora
Autores de citações elogiosas (normalmente na contracapa do livro)
Língua original
DDC/MDS canónico
LCC Canónico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo Haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Ligações Rápidas

Avaliação

Média: (3.33)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4 2
4.5
5

É você?

Torne-se num Autor LibraryThing.

 

Acerca | Contacto | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blogue | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Legadas | Primeiros Críticos | Conhecimento Comum | 204,653,006 livros! | Barra de topo: Sempre visível